Een perceel plantklaar maken… er zijn 2 versies!

Wie de bomen in zijn bos laat rooien, heeft eerst een kapmachtiging aangevraagd. In normale omstandigheden legt deze kapmachtiging ook de voorwaarde op om nieuwe bomen aan te planten.

Om het nieuwe bosplantsoen optimaal aan te planten is het aangeraden om het perceel op te kuisen, namelijk het verwijderen van de takken en stukken van hout en stammen. Uiteraard mag er een klein percentage aan dood hout achter worden gelaten om de biodiversiteit te verhogen.

Ook om de nieuwe boompjes een goede start te geven in het groeien, is het aan te raden om geen hout in te frezen in de grond. Ten eerste staan de nieuwe boompjes minder stabiel in de grond, maw de kans is groot dat ze scheef komen te groeien. Ten tweede, haalt het dode hout ook stikstof uit de grond om verder te verteren, deze stikstof gaat dan niet naar het nieuwe plantsoen en zo verlies je enkele jaren van optimale groei bij de start.

Wees steeds alert als er beloofd wordt, dat bij de rooiwerken ook de opkuis inbegrepen is. Goede en duidelijke afspraken zijn de basis voor een nieuw bos!

Hieronder enkele foto’s van wat wij beschouwen als geen of slechte opkuis. Ja hoor, je zou het niet zeggen, maar dit bos werd opgeruimd volgens de aannemer.

IMG_20150616_122937 bis

IMG_20150616_122846 bis

En ook foto’s van onze opruimwerken… hoe het wel kan en altijd zou moeten gebeuren!

HPIM0833

Dit perceel werd ook ontstronkt omdat het naaldbos zal worden omgevormd tot loofhoutbos.

Traveler Z 14

Voor bijkomende inlichtingen kan je ons steeds vrijblijvend contacteren.